luk

Basale Fakta:

Indbyggere:

10.887.882

Hovedstad:

La Paz - 1.816.000 indbyggere

Sprog:

Spansk, aymara, quechua og 35 andre sprog

En stor oprindelig befolkning

De fleste bolivianere bor i højlandet, i bjergene. Det er også her, at de største byer i Bolivia ligger. Over halvdelen af alle bolivianere bor i byer. 

Musik, dans og fodbold

Boliviansk folke-musik er populært. Musikken bliver opført i gaderne som march. For eksempel når der er karneval i februar. Her bliver gaderne forvandlet til lange danse- og musik-optog. Mange danser den populære "Djævledans".

Det nationale instrument hedder charango. Det er en lille guitar med 10 strenge. Før blev den lavet af bæltedyr, men det må man ikke mere. Bæltedyr er nemlig en truet dyreart. Nu bliver charango lavet af træ.

Fodbold er også et hit. I Bolivia er der over 2000 fodboldklubber. 

Bowlerhatte og moder jord

Halvdelen af alle bolivianere har indianske rødder. De er oprindelige folk. Man kan også kalde dem indfødte folk. Den største gruppe af indfødte folk er quechua- og aymara-folket. Tit har mændene og kvinderne fra de folkeslag meget farverigt tøj på. Især kvinderne er kendt for deres farve-strålende nederdele og små bowlerhatte.

De allerfleste bolivianere er katolikker. Mange har en tro, hvor de blander katolicismen med de traditionelle og oprindelige religioner. Det er de religioner, som de indfødte folk havde, før spanierne kom. Så selvom de er katolikker, tilbeder de også moder jord.

Den første indfødte præsident

I løbet af de sidste århundreder har godsejere taget mere og mere jord, som de indfødte folk boede på.  Derfor er de indfødte folk blevet presset til at flytte til de mindst frugtbare områder i landet. Her klarer de sig ved at have husdyr og landbrug til eget forbrug.

Bolivia er en republik. Det betyder, at der ikke er nogen konge eller dronning. I stedet er der en præsident. Præsidenten hedder Juan Evo Morales Ayma. Han er fra partiet MAS, som er socialistisk. Han er også den første bolivianske præsident, som kommer fra den indfødte befolkning. Han forsøger at give mere til de indfødte folk i Bolivia.