luk

Besøg børn i Ecuador

Basale Fakta:

Indbyggere:

16.385.068

Hovedstad:

Quito - 1.726.000 indbyggere

Sprog:

Spansk, quechua og flere oprindelige sprog

Inkaer, skildpadder og marsvin

Navnet Ecuador betyder ækvator, og ja landet ligger lige på ækvator-linjen, som går rundt om jordens mave. Ecuador er et lille land i forhold til de andre store lande i Sydamerika. Der bor faktisk kun 47 indbyggere pr km². 

Vild natur

Ecuador ligger ud til Stillehavet, og det er kendt for at have temmelig mange forskellige dyre- og plantearter. Der findes mere end 1600 fuglearter og 6000 sommerfuglearter. Her er også rigtig mange træer og planter. Et meget spændende sted for folk, som elsker natur. Her er der både regnskov, gletchere og bjerge.

Du har måske hørt om de store land-skilpadder, der bor på Galapagos-øerne. Galapagos-skildpadderne? Det er nogle store kæmper, som kan veje op til 270 kilo og blive op til 120 år gamle.

Grillet marsvin

Ecuadors nationalret hedder cuy. Kan du gætte hvad det er?

Marsvin! Man griller et marsvin og serverer det helt. Det vil sige, at man både spiser hovedet og benene. Hjernen bliver regnet for en særlig lækkerbisken. Så den får gæster, som man vil være særlig gæstfri overfor. 

Det spiser man jo ikke hver dag. Som regel spiser man to retter: en suppe og en risret. Der er mange bananer i Ecuador, så der er mange retter med bananer - og også med kartofler, brød, ris og yucca. Yucca er maniok eller kassava. Man bruger roden til at lave en slags mel af. 

En sammensat befolkning

Hvis man bor i Ecuador er man ecuadorianer. Ecuadorianerne er sammensatte fra mange forskellige folkeslag.

Den største gruppe kaldes mestitser, som stammer fra en blanding af spaniere og de oprindelige folk. Der er også en gruppe "hvide", som stammer fra forskellige europæiske lande. En lille gruppe kommer fra Libanon og Palæstina, og en lille gruppe er europæiske jøder. Derudover er der afro-ecuadorianere, der stammer fra de afrikanske slaver samt de oprindelige folk. 

Langt de fleste af landets indbyggere er katolikker.

Det gamle Inkarige

Man kalder også Ecuador det gamle Inkarige. Inkaerne havde erobret Ecuador fra 1455 og 50 år frem.  Sproget quechua stammer fra Inkatiden. Det største monument i Ecuador hedder Ingapirca. Det stammer også fra inka-tiden.

I 1830 blev Columbia delt til at være Ecuador, Venezuela og Colombia. Herefter fulgte mange kampe om landegrænser, særligt blev der kæmpet ved grænsen til Peru. 

Hovedstaden Quito ligger i næsten 3 kilometers højde. Den er mellem de bedst bevarede byer i verden. Quito er dog ikke landets største by. Det er byen Guayaquil.

Præsidenten i Ecuador hedder Rafael Correa. Han sidder i Nationalkongressen i republikken. Der har været mange præsidenter igennem historien.