luk

Besøg børn i Georgien

Basale Fakta:

Indbyggere:

3.719.300

Hovedstad:

Tbilisi - 1.147.000 indbyggere

Sprog:

Georgisk, russisk, armensk, aserbajdsjansk m.fl.

Kristendom, dygtige husmødre og uafhængige områder

Halvdelen af alle georgiere bor i byer. De største byer hedder Tbilisi, Kutaisi, Batumi og Rustavi. Tbilisi er hovedstaden og her bor der flest mennesker. Der bor næsten ingen mennesker i bjergene og i stepperne i det østlige Georgien. 

I Georgien bliver der talt 23 forskellige sprog. Der er flest, der taler georgisk.

Kristendom

Allerede omkring år 300 blev georgierne kristne. Det startede med, at den georgiske konge blev kristen. I Georgien kom der en særlig form for kristendom. Den hedder georgisk-ortodoks. I dag går de fleste georgiere tit i kirke. Unge som gamle. I kirken beder de bønner og tænder vokslys. De kysser billeder af deres helgener. De takker dem eller beder om deres hjælp.

Kristen-dommen betyder også meget, når folk ikke er i kirke. Går eller kører de forbi en kirke, slår de korsets tegn foran sig. Hjemme hos sig selv har mange et hjørne, hvor der står helgener og vokslys.  

Valnødder, chilli og hvidløg

I Georgien dyrker landmændene valnødder, chilli, hvidløg og granatæbler. Derfor bliver det brugt i mange retter. Du kan få fyldt chinkali. Det er dej med hakket oksekød og valnødder. Du kan få chatschapuri. Det er bagt ostebrød. Så er der også badridshani. Det er fyldte auberginer med hakkede valnødder. 

Maden i Georgien er kendt for at være svær at lave. Det tager lang tid. Mange georgiere mener, at det kun er meget dygtige husmødre, der kan finde ud af at lave georgisk mad. 

I Georgien er der også mange slags hjemmelavet slik. For eksempel tschurtschchela. Du binder hasselnødder eller valnødder på en snor. Så lægger du det i saft fra vindruer. Her lader du det ligge, indtil saften er som et tyndt lag omkring nødden.  

Fortid og fremtid?

Georgien har i mange år været meget tæt på Rusland. Landet blev først helt sit eget land i 1991. I dag er mange georgiere uenige om, de skal komme tættere på EU eller Rusland.

Mange gamle georgiere savner, dengang Georgien var tæt knyttet med Rusland. De syntes, at tingene var bedre dengang. Især de unge er uenige. De ønsker i stedet, at Georgien bliver en del af EU. De tror, at det vil skabe et bedre og mere rigt Georgien.   

Til Georgien hører tre autonome områder Adsjarien, Abkhasien og Sydossetien. Abkhasien og Sydossetien har sagt, at de vil være uafhængige. Det betyder, at de vil have deres eget land. Det har de forsøgt at få igennem krige mod Georgien. Derfor er der i Georgien også mange som er flygtninge fra krigene.

Rusland støtter Abkhasien og Sydossetien i deres ønske. Så Rusland sørger for, at Georgien ikke er i områderne.