luk

Basale Fakta:

Indbyggere:

261.115.456

Hovedstad:

Jakarta - 10.323.000 millioner

Sprog:

Bahasa indonesia, engelsk, hollandsk, lokale sprog

Et sammensat land

Indonesien ligger i Sydøstasien. Det er et land med mange tusinde øer omkring ækvator. Hvis man rejser fra den ene ende til den anden, skal man igennem tre tidszoner.

Malaysisk, engelsk og hollandsk

Fordi der er så mange øer, har Indonesien hundredevis af lokale sprog og dialekter. Man skriver det latinske alfabet, ligesom vi gør i Danmark. Modersmålet hedder Malaysisk (Bahasa Indonesia), men man taler også engelsk og hollandsk nogle steder.

Kongeriger og købmænd

Før de første europæere sejlede til Indonesien i starten af 1500-tallet, bestod Indonesien af indiske kongeriger og arabiske handelsmænd. De førte både hinduisme, buddhisme og til sidst også Islam med sig. Dans, teater og skyggespil har mange træk fra religionen.

Krydderier, fisk og tofu

Indonesien var hollandsk koloni i mere end 300 år, fordi de havde så mange gode krydderier, som Holland gerne ville have fingrene i. Indonesisk mad indeholder nemlig tit kokosnød og stærke krydderier.

Indonesisk mad er helt sin egen, men det minder lidt om noget kinesisk og noget indisk. Ris er meget vigtigt. Det spiser de fleste hver dag. Man spiser også mange grøntsager og fisk. Og tofu. Tofu er en slags ost, som bliver lavet af sojabønner. Det smager slet ikke af ost.

En af de vigtige retter hedder nasi goreng. Det er en risret med stegte grøntsager. En anden almindelig ret hedder satay, som er spidstegt krydret kød. Nogle gange bliver det serveret med peanutsauce.

Masser af mennesker

Indonesien er verdens fjerde mest befolkede land. Og fx på Java bor folk virkelig tæt. Der er så mange indonesere, så landet kun bliver overgået af Indien, USA og Kina.  

Der findes cirka 300 forskellige etniske grupper. Næsten hele befolkningen er muslimer, men der er også kristne, hinduer eller buddhister. Det er især på Bali, at folk er hinduer.

Indonesien er et af de lande i verden, der udvikler sig mest. Selvom mange er fattige, er der flere og flere der bliver en del af middelklassen. De lever næsten, som vi gør i Europa

Sukarno, Suharto og Wododo

Den første præsident hed Sukarno, men den præsident, der har ledet landet i længst tid, er Suharto. I de 30 år han var leder, blev han meget rig, mens befolkningen blev fattigere.

I 2014 var der valg og Joko Widodo blev ny præsident. Mange indonesere har et stort håb for hvad Jokowi (som han bliver kaldt) kan gøre for landet.