luk

Basale Fakta:

Indbyggere:

1.378.665.000

Hovedstad:

Beijing - 20.384.000 indbyggere

Sprog:

Mandarin, kantonesisk og andre sprog

Hvert femte menneske er kineser

Landet bliver af kineserne selv kaldt for Zhōngguó. Det betyder: 'Riget i Midten'.

Kina er det land i verden, som har flest mennesker. Næsten en femtedel af jordens befolkning bor i Kina. Kina har mange store byer med over en million indbyggere.

Kina er også en verdens største lande geografisk set. Kun Rusland, Canada og USA er større end Kina.

Jage onde ånder væk

Kina har offcielt ikke nogen stats-religion. Selv om Kina officielt ingen stats-religion har, så er der mange buddhister. Mange følger også en særlig kinesisk tro. Den tro hedder konfucianisme.

Det kinesiske nytår fungerer lidt som julen i Danmark. Man holder en farvestrålende fest, og så tænder man masser af fyrværkeri, for at jage de onde ånder væk.  Det kinesiske nytår varer i to uger. Faktisk var det Kina, der opfandt krudtet og fyrværkeri.

Kina har en lang tradition for en særlig livsopfattelse. Den er en blanding af gammel filosofi, religioner og naturens kræfter. Du kender måske yin og yang, som er et af mange kinesiske symboler. Man tænker, at mennesket hører sammen med naturen og skal være i balance. Det kan du især se i kinesisk arkitektur og i akupunktur. 

60.000 tegn

Der er mange sprog i Kina.Det sprog man skriver er kinesisk, mens det sprog man taler kan hedde mandarin, kantonesisk, wu, minbei, minnan, xiang eller mange andre. Der er så mange sprog, fordi der er mange forskellige folkeslag i Kina.

De fleste kinesere taler mandarin. Mandarin er det officielle sprog i Kina.

Det system af tegn, som man bruger, når man skriver kinesisk, er tusinde år gammelt. Der er 60.000 tegn at vælge af. De fleste kinesere nøjes dog med at bruge mellem 5.000 og 7.000 til hverdag. Når børn går i 2. eller 3.klasse, så har de allerede lært 3.-4.000 tegn.

Du kan se muren fra månen

De fleste har hørt om Den Kinesiske Mur. Det er en mur, som blev bygget i det 3 århundrede f.Kr. for at beskytte sig mod fjendtlige soldater. I dag kan turister gå på muren, og nogle løber endda maraton på den!

Muren er 8.851 km lang. Det er en del længere end USA måler fra øst til vest! Den Kinesiske Mur er det, som mennesker har bygget, som man kan se fra månen.

Vi skal have hønsefødder til aftensmad

Kina har stor tradition for naturmedicin og viden om, hvad man skal spise for at helbrede sygdomme. Kineserne spiser med pinde og maden serveres i fælles skåle på bordet.

I Sydkina spiser man meget ris. I Nord spiser man mere brød lavet af korn.

Måske kender du en wok-pande. Den er vigtig i det kinesiske køkken. Man har sjældent en ovn, men på restauranter laver man den fine ret Pekingand i ovn. De fleste kinesere spiser ris hver dag.

I Kina er det almindeligt at spise slange, hund, frø, kat, hønsefødder og fiskehoveder. Det er dog ikke hver dag, kineserne spiser kød. Det er for dyrt.

Ingen søskende

I næsten 35 år måtte hver familie kun få et barn. Den lov blev lavet, fordi Kinas befolkning voksede alt for hurtigt, og Kinas regering var bange for at de ikke kunne producere mad nok til alle. Der var nogle der gerne måtte få flere børn. Det var etniske minioriteter og folk, der boede ude på landet. De der boede på landet, måtte gerne få to børn, hvis det første varn var en pige eller handicappet. 

Et-barns-politikken, som loven hed, gjaldt fra 1979 indtil 2013. I 2013 blev loven ændret. Nu må par, hvor den ene i parret er enebarn, gerne må få to børn. Ligegyldigt hvor i landet de bor. 

Moderne kommunister

Kina er et kommunistisk land, og det er det kinesiske kommunistparti, som styrer landet. Det er en anden slags demokrati end den, som vi kender fra Europa. Fx har den enkelte kineser ikke samme grad af frihed, som vi har i Danmark.

Præsidenten hedder Xi Jinping, og han blev valgt i marts 2013.

I de seneste ti år er flere mennesker flyttet fra landdistrikterne ind til byerne. Det gør de for at få et bedre liv og en højere levestandard. I byen kan de lettere finde jobs. Siden 2011 er 250 millioner mennesker flyttet fra landet og ind til byerne.

Kina er verdens næststørste økonomi, og den vokser stadig. Det er især i byerne, at væksten kan ses.