luk

Basale Fakta:

Indbyggere:

28.982.771

Hovedstad:

Katmandu - 1.183.000 indbyggere

Sprog:

Nepalesisk – samt 92 andre sprog

De høje tinder

Nepal er mest kendt for Himalaya-bjergkæden og verdens højeste bjerg, Mount Everest. Det nepalesiske flag er det eneste flag i verden, som ikke er et rektangel. 

Et typisk nepalesisk måltid er "dal bhat". Dal er en krydret linsesuppe, som serveres oven på bhat = ris. I de fattige bjergområder, hvor ris ikke kan dyrkes og ikke kan købes, spiser man "dhiro". Det er en tyk, cremet grød lavet af majs eller hirse. De steder, hvor der kan dyrkes hvede, spiser man "roti" istedet for ris til maden. "Roti" er fladbrød, som er lavet af hvedemel.

Etikette

I Nepal er det meget vigtigt at være høflig overfor andre. Gæster bliver altid tilbudt mad. Og de har ikke lov til at hjælpe til med at rydde op efter maden! Man deler heller aldrig vandflaske med andre, da spyt regnes for at være urent.  

Mange folkegrupper

Nepals befolkning består af mange forskellige nationaliteter, som er inddelt i tre kategorier. Der har igennem mange år været tilflyttere især fra Tibet og Indien. I det nordlige Nepal bor der mange efterkommere af tibetanere, og i det sydlige Indien bor der mange efterkommere af indere. Den tredje kategori er den nepalesiske lokalbefolkning.  

I Nepal er det mændenes job at pløje markerne. Kvinderne arbejder også i marken, og derudover passer de hus og børn og samler brænde og foder til dyrene. I byerne arbejder mange kvinder som syersker eller passer familiens butik.

Børn og ældre arbejder også med. Børn passer ofte deres yngre søskende, henter brænde eller foder til dyrene. Der er også mange børn som holder øje med dyrene, når de går løse rundt og græsser. De ældre bliver ved med at arbejde, så længe deres helbred er til det.

Giftermål

Det er meget almindeligt, at det er forældrene, der bestemmer, hvem man skal giftes med. Hvem man må gifte sig med afhænger af kaste, familie og uddannelse.  

Nogle kaster tillader ikke at fætre og kusiner gifter sig, mens det er meget almindeligt  andre steder. Nogle steder må en mand også gerne have flere koner. Det sker også i nogle kaster, at når en kones mand dør, så kan hans brødre gifte sig med hende! Stadigvæk er der meget unge piger, som bliver giftet bort til ældre mænd, selvom det er ulovligt. I de større byer bliver det mere og mere almindeligt at gifte sig af ren og skær kærlighed! 

Religioner

Hinduer og buddhister lever fredeligt side om side i Nepal. Befolkningen er inddelt i et kaste-system. Man bliver født ind i en bestemt kaste, og det påvirker ofte resten af ens liv. For man kan ikke bare flytte fra den ene kaste til den anden. Fx befinder newarerne sig, øverst i kaste-systemet. De er den oprindelige befolkning i Kathmandu-dalen,. Når man ligger øverst, kan man få de bedste jobs. Man kan se på folks efternavn, hvilken kaste, de tilhører!

Der findes utallige templer i forskellige størrelser i Nepal. Nogle templer er så små, at de kun lige er hugget ind i en træstamme eller en mur. Andre er kæmpestore bygninger. De guder, som tilbedes, kan ses rundt omkring som store figurer. Mange af disse templer er blevet bygget for foden af de hellige pipal-træer.

En sjov festival er holi. Her fejrer man foråret med at gnide hinanden ind i farvet pulver. Det kan sagtens udvikle sig til heftige kampe, så folk bliver godt smurt ind i farve.

Man tror på, at man bliver født igen efter at man er død. Når man er død, skal kroppen velsignes. Det bliver gjort ved at kroppen bliver taget til et helligt begravelses-tempel, hvor kroppen bliver dryppet med helligt vand og får kastet lidt ris over sig. Risen skal symbolisere, at den døde får mad med på sin rejse til det nye liv. Derefter bliver kroppen brændt på et åbent bål, hvor familien står ved siden af og græder. Når kroppen er brændt ud til aske, bliver det sammen med resterne af bålet smidt i den hellige flod, som løber ved siden af begravelses-templet.

Befolkningen

Folk i Nepal er opdelt i mange forskellige etniske grupper. De tre største hedder Chhettri (15.5 %), brahman-hill (12.5 %) og magar (7 %). De fleste nepalesere er hinduer (cirka 80 %). Der er også en stor gruppe buddhister (10 %) og en lille gruppe muslimer (4 %). Mange templer er tilegnet både hinduisme og buddhisme og har de samme guder