luk

Besøg børn i Ukraine

Basale Fakta:

Indbyggere:

45.004.645

Hovedstad:

Kiev - 2.942.000 indbyggere

Sprog:

Ukrainsk og russisk

Grænseland og industri

 

Kender du nogle ting fra Ukraine?

Landet er kendt for en stor, flot opera i byen Kiev.
Fodboldfans ved, at Ukraine var vært ved europamesterskaberne i fodbold i 2012.
Borsjtj er en kendt suppe, som er lavet af rødbeder.
Blinis er en kendt forret. Det er små pandekager, som folk spiser med kaviar.

Rusland og Ukraine

Måske har du også hørt om Ukraine i nyhederne. Desværre er der store problemer imellem Rusland og Ukraine. Engang var Ukraine og Rusland begge med i Sovjetunionen. Det var de helt indtil 1991, hvor Ukraine blev et selvstændigt land. Uenighederne i dag handler om, hvem der skal have halvøen Krim. Om den skal tilhøre Rusland eller Ukraine. I Ukraine er der også store skænderier om landet skal være medlem af EU. Derfor har der i 2014 og 2015 været mange uroligheder i Ukraine. 

Navnet Ukraine betyder faktisk også grænselandet. Dengang Sovjetunionen fandtes, var Ukraine en af de vigtigste republikker. Det var den, fordi der i Ukraine var frugtbar jord og meget landbrug. Der var også en stor industrisektor, fordi der var meget jern og kul i Ukraine. 

Der er flest, som taler ukrainsk

Der bor 77,8 % ukrainere og 17,3 % russere i Ukraine. Russisk var hovedsproget, inden Ukraine blev et selvstændigt land i 1991. Så indtil 1991 talte alle russisk med hinanden. De fleste i Ukraine kan stadig tale russisk. Ca. 20 % af folkene, der bor i Ukraine, har stadig russisk som modersmål.

Ukrainsk er hovedsprog for cirka 40 millioner mennesker. Man taler nemlig ikke kun ukrainsk i Ukraine, men også i Rusland, Hviderusland og Kasakhstan.

De fleste ukrainere er kristne. Der er allerflest som er meget troende ortodokse kristne. Der er også en del kristne, som er græsk-katolikker. Der er også mange protestanter.