Musik for alle

Du har sikkert allerede lyttet til meget musik i dag. Musik fylder meget i mange menneskers liv. Vi spiller musik, når vi er glade og fejrer noget. Der er musik til fester og fødselsdage. Vi spiller musik og synger sange, når vi er kede af det og siger farvel. Der er musik og sange til begravelser.

Fløjter og mammutknogler

Mennesker har spillet musik i mange tusinde år. I Tyskland har arkæologer fundet fløjter, som er 35.000 år gamle. De er lavet af mammut-knogler. Arkæologerne tror, at folk spillede på dem, når de fejrede deres tro og religion.

Musik og religion

De fleste steder i verden bruger folk musik til religiøse fester og ceremonier. I Danmark synger folk salmer i kirken til lyden af et orgel. I Zambia er sang og musik også en fast del af det at gå i kirke. I Algeriet og Marokko bruger folk især musik til ceremonier, der skal helbrede de syge. Folk går i trance, imens de synger og danser. Når de er i trance, kan de komme i kontakt med ånderne, som kan hjælpe med at gøre de syge raske igen. I hinduismen, som mange tror på i Indien, Nepal og Bangladesh, fylder sang og musik også meget. Hinduismen har nogle hellige skrifter, som kaldes "vedaer". Det er lidt ligesom biblen i kristendom. I vedaerne findes der masser af sange og hymner, som er en slags hyldestdigt, der bliver sunget.

Musik forskellige steder i verden

Kender du popgruppen Aqua? De er fra Danmark, men deres musik bliver spillet i radioen i Guatemala og Filippinerne. Nogle hits kender folk i hele verden. Der findes også lokal musik. Det er musik, som næsten kun spilles i bestemte lande.

I Nepal er der en slags traditionel sang, som hedder "dohori". Dohori betyder "debat" eller "fra to sider". Dohori er lidt ligesom en konkurrence. Et drengehold og et pigehold konkurrerer om at finde på digte til hinanden. En dreng starter med at stille et spørgsmål til lyden af en tromme. En pige finder på et sjovt digt at svare med. En anden dreng svarer hende. Sådan fortsætter det i flere timer - nogle gange i flere dage. Dohori-konkurrencer handler om mange forskellige ting. Nogle gange handler det om kærlighed, andre gange om at mange piger i Nepal ikke må gå i skole. På en måde kan man sige, at dohori minder lidt om rap battles, som du måske kender fra Danmark.

I Afghanistan er sange den vigtigste form for musik. Sangene kommer fra digte om følelser og tro. Nogle gange bruger folk sangene til at fortælle om følelser, de ikke ellers tør snakke om. De sange handler tit om stor eller ulykkelig kærlighed.

Forskellige instrumenter

Der er nogle instrumenter, som folk bruger ekstra meget i bestemte lande. Ligesom der er noget musik, folk er særligt glade for. I Kenya er det vigtigste instrument trommer. Når folk spiller musik, spiller de på trommer og synger. Tit danser de også til lyden af trommer.

I Kina er strengeinstrumenter det mest almindelige. En guitar er for eksempel et strengeinstrument. I Kina findes der mange forskellige slags strengeinstrumenter. Der findes også instrumenter, som mange i Danmark slet ikke kender.

Musik fra hele verden

I lokal musik er der også tit forbindelser til andre musik-traditioner. Når folk rejser ud i verden, rejser deres musiktradition med. Det gør, at der bliver skabt helt nye former for musik.

I Columbia er der musikgenren "cumbia". Det er en blanding af oprindelig musik, musik med spanske rødder og afrikansk musik. Ligesom musikken er blandet sammen, bor der også mennesker fra mange steder i Columbia.

Der bor oprindelige folk. De nedstammer fra nogle af de allerførste, der boede i Columbia. Der bor også folk med rødder i Spanien. Spaniere kom til Columbia, da Columbia var en spansk koloni. En koloni er et land, som bliver ejet af et andet land. Mange lande i Europa har haft kolonier i Latinamerika, Asien og Afrika.  I Columbia bor der også folk, som har rødder i Afrika. Deres forfædre kom til Columbia som slaver.

De tre grupper har forskellige musik-traditioner. De er blevet blandet, og en type musik blev skabt.

Musik ændrer sig hele tiden

Tit bliver musik til noget nyt, fordi der sker noget nyt med de mennesker der spiller den. De flytter og møder nye mennesker eller de bliver pludseligt fattige. Og så finder de på nye måder at skabe musik på.

Du kender med garanti et rockband, du godt kan lide. I dag er rock, jazz og blues alt sammen musik, som folk over hele verden kan lide at lytte til. Alt den musik kommer fra USA. Men faktisk kan det spores tilbage til Afrika. I 1600-1800 tallet blev der hentet mange afrikanske slaver til USA. Her levede de under forfærdelige forhold. Slaverne måtte ikke tale sammen, men slaveejerne lod dem synge, når de arbejdede. Slaverne sang om deres hårde liv, hvad de savnede i Afrika og hvad de drømte om i fremtiden. Når de sang, blandede de afrikansk musik med den europæiske musiktradition, som der fandtes i USA. Mange af dem der boede i USA, kom nemlig fra Europa. På den måde blev blues skabt, og ud af blues kom jazz.

Jazz blev skabt i slutningen af 1800-tallet i det sydlige USA. Musikere med rødder i Afrika opfandt den nye musik. De var meget fattige og der var mange instrumenter, de ikke havde råd til. Men trompeter, stortromme og trækbasuner kunne de finde meget billigt. De havde nemlig været brugt af soldater, som havde tabt borgerkrigen, og derfor ikke længere ville have instrumenterne.

En borgerkrig er når to grupper fra det samme land er i krig med hinanden. I USA var der borgerkrig i 1861 - 1865.

Til gengæld var ark med noder stadig meget dyre. Så musikerne blev nødt til at finde på noget nyt at spille. Jazz blev populært, og med tiden kom der også nye former for musik ud af jazzen. For eksempel voksede rock'n'roll frem, som er det, der med tiden blev til rock.  

Hvad tror du, der bliver fremtidens musik?